Siirt İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü

Cecruniye


Malzemeler

  • 1 Kişk
  • 6 Su bardağı su
  • 1 Yemek kaşığı pirinç
  • 2 Yemek kaşığı kavurma
  • 1 Yemek kaşığı domates salçası
  • 1 Tatlı kaşığı biber salçası
  • 3 Yemek kaşığı sıvı yağ
  • 1 Çay kaşığı tuz
  • 1 Tatlı kaşığı pul biber
 

Hazırlanışı

        Kiş bir kapta akşamdan ıstatılır.Tencereye boşaltılır.Ocağa alınır.Taşmaması için kısık ateşte pişirilir.Baharat ve salçası eklenir.Kişkin içindeki buğday taneler iyice piştiğinde bir yemek kaşığı yıkanmış pirinç ilave edilir.Pirinçler piştikten sonra kavurması eklenir.Karıştırılır ve altı kapıtılır.
 
Kişk:Sonbaharda, yoğurt,haşlanmış buğday, un veya severkitel(tahinişşişe) limon tuzu ve semizotu (Arapça hım'a Kürtçe parpare) ile mayanalanrak yapılan avuçiçi büyüklüğünde parçalara ayrılarak incir yaprtakları üstünde kurutulan ekşimsi kış çorbası temel malzemesi
 
Not: Kişk akşamdan ısıtılmamışsa pişme süresi daha uzun sürer ve daha fazla su alır.Suyu eksildiğinde ilave edilir.İsteğe göre bir adet soğan ve tatlı kaşığı, salça üç yemek kaşığı yağ kavrularak eklenebilir.
                                                                                                                          KAYNAK:Siirt Mutfağı Kitabı