Siirt İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü

Lebeniye - Mehir (Yoğurt Çorbası)

Kapak Resmi
Malzemeler 

  • 1 çay bardağı pirinç
  • 1 su bardağı kadar haşlanmış nohut
  • 8-10 su bardağı su
  • Tuz
Köftesi için:
  • 400 gram kıyma
  • 1 adet soğan
  • Tuz
  • Karabiber
  • Köftelerin birbirine yapışmaması için çok az un
Yoğurtlu terbiyesi için:
  • 2,5 su bardağı yoğurt
  • 1 adet yumurta
  • 1 yemek kaşığı un
Üzeri için:
  • yemek kaşığı tereyağı
  • 1,5 tatlı kaşığı nane

 

Hazırlanışı


        Su ve pirinç tencereye alınarak haşlanır.Köftesi için soğanlar çok ince doğranır. Ve tüm köfte malzemeleri iyice yoğrulur. Küçük küçük yuvarlanarak şekil verilir. Üzerlerine un serpilerek birbirine yapışması önlenir. Hafif una bulanmış köfteler, tava da az yağda hafif sotelenir.
Sotelenen köfteler de tencereye eklenerek haşlanır.Köfteler haşlandıktan sonra ayrı bir yerde çırpılan yoğurt, yumurta ve un karışımı ılıklaştırılır ve tencereye hızlı hızlı karıştırılarak eklenir. Haşlanmış nohut ve tuzu da eklenerek 5-6 dk daha kaynatılır.En son üzerine kızdırılmış tereyağı ve nane dökülerek karıştırılır.
İsterseniz servis esnasında kaselerin üzerinde gezdirebilirsiniz, daha şık bir sunum olur.
                                                                                                                         KAYNAK:Siirt Mutfağı Kitabı