Siirt İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü

Şorbıt Basal (Yeşil Soğan Çorbası)

severbasal11_1_.jpg
Malzemeler 

 
  • Pişmiş kavurma 3-4 yemek kaşığı kadar (kavurma eti yağsız kısmından kullanılır ve kavurmanın altında biriken sıvı yağdan da 2-3 kaşık kadar kullanılır )
  • Kışlık domates ve kapya biber sosu 4-5 yemek kaşığı
  • 1 yemek kaşığı domates salçası 
  • yarım yemek kaşığı biber salçası
  • 1 er çay kaşığı kişniş, karabiber
  • 2 şer çay kaşığı toz biber ve tuz
  • 1 su bardağından biraz eksik köftelik bulgur ( çiğ köftelik kadar ince olmayacak)
  • 6 su bardağı kaynar su 
  • 8-10 dal taze yeşil soğan 
 

Yapılışı


        Kavurma biraz da yağı ile birlikte bir tencereye koyulur, içerisine domates biber sosu (sos yoksa rondodan kapya biber ve domates geçirerek de ekleyebilirsiniz ) salçalar ve baharartlar eklenir (baharatlar isteğe göre miktar ve çeşit olarak ayarlanabilir ) bir süre pişirildikten sonra 6 su bardağı su eklenir, ve hemen bulgur da eklenir, 5 dakika kaynadıktan sonra taze soğan eklenir. Çorba su yeniden kaynamaya başlayınca 10 dakika pişmeye bırakılır ve servise hazır.Üzerine biraz toz sumak çok yakışır. Bu farklı lezzeti sevdiklerinizle buluşturabilirsiniz artık.