Siirt İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü

Keek Teze

Kapak Resmi
Malzemeler: 

Hamuru için;
  • 1 su bardağı su
  • Yaklaşık 2.5-3 su bardağı un
  • 1 yemek kaşığı tereyağı
  • 1 fiske tuz
Pekmezli Şerbet;
  • 1 su bardağı pekemz
  • 2 su bardağı su
  • 1 yemek kaşığı tereyağı 
Üzeri İçin;
  • 1 su bardağı iri dövülmüş ceviz 

Hazırlanışı

        Malzemeler (su,tuz ve un) karıştırılır, yoğrulur ve sert bir hamur elde edilir.Yarım saat dinlenmeye bırakılır.Bezeler ayrılır.Yufkalar oklavayla mantı kalınlığında açılır.Kibrit kutusu büyüklüğünde veya biraz daha büyük parçalar halinde kesilir.
Su ve pekmez tencereye alınır, ateşe konur.Bir ceviz miktarı tuzsuz tereyağı kaynayan şerbete eklenir.Kesilen hamur parçları taze taze kaynamakta olan karışıma atılır.Taşma tehlikesine karşı başında beklenmelidir.3-4 dakika hamur kokusu gidinceye kadar pişirilir.Pişen parçalar kevgir yardımıyla düz ve geniş bir tabağa/tepsiye alınır ceviz serpilir.İkinci grup hamur kaynayan pekmeze atılır, pişirilir, tabağa alınır.Tekra rüzerine ceviz serpilir.Bitinceye kadar işlem devam eder.Birkaç seferde kaynatma işi biter.Kalan pekmezli şerbet tatlının üzerine dökülür.Ceviz her kata konduğu gibi en üste de konabilir. 
 
 
                                                                                                                           KAYNAK:Siirt Mutfağı Kitabı