PROJENİN GEREKÇESİ, AMACI VE HEDEFLERİ
- Projenin Gerekçesi (neden ihtiyaç duyulduğu):
Geçmişten günümüze kadar gelen unutulmaya yüz tutmuş bir değerin kaybolmaması için bu ekonomik ve kültürel değere sahip çıkıp hem istihdamı sağlamak hem de yeni nesillere aktarmak önem arz etmektedir. Coğrafi işarete sahip olan Günümüzde ustalarının çok az kaldığı Geleneksel Siirt Battaniyesi Dokumacılığı, Siirt İl Kültür Turizm Müdürlüğü ve az sayıdaki ustaların gayreti ile yeni nesillere aktarımının sağlanması yönünde bir gayret vardır. Bu proje ile hem geleneksel Siirt dokuması yaşatılacak hem de yeni ustalar yetiştirilecektir. Bölgemizde Kadınlar ve özellikle gençlerin Geleneksel Siirt Battaniyesi dokuma sanatını öğrenmesi ve hem ekonomi açısından hem de istihdam oluşturulması açısından önem arz edecektir. Projenin ardından üretilen ürünler Uluslararası ve ülke piyasalarında pazarlama imkanı bulacaktır.
- Projenin Hedef Aldığı Kesim ve Etkileyeceği Diğer Taraflar:
Kadınlar ve gençler.
- Siirt ilinde Geleneksel Siirt Battaniyesi Dokumacılığı, Siirt İl Kültür Turizm Müdürlüğü tarafından yeni nesillere aktarımının sağlanabilmesi için açılacak kurslar ve yapılacak kapasite artırımı çalışmaları ile daha geniş kitlelere ulaşılabilmesi
- Yeni kurulacak modern tesis ve hâlihazırda var olan atölyelerin kapasitelerinin artırılması ile bu ürünün hem üretimini hem de öğrene bilirliğinin arttırılması.
- Yerel ve ulusal düzeyde Geleneksel Siirt Battaniyesi Dokumacılığı tanıtımının yapılması.
- Markalaşma, pazarlama, tasarım gibi çalışmalar yapılarak ürünün katma değerinin artırılması.
- Bölge halkının ekonomik refah seviyesinin arttırılması.
1. Siirt şehrinde yaşayan ekonomik durumu iyi olmayan 25 kadın ve gençler için iş istihdamı sağlanacak, meslek edinecek.
2. Şehirde istihdamı sağlanacak olan 25 kadın ve genç nesiller özellikle işsiz gençler ile gelir seviyesi düşük kesimdeki kadınlar.
3. Kaybolmaya yüz tutmuş Geleneksel Siirt Battaniyesi dokumasının, modern tasarımlar yoluyla ekonomik değere dönüşmesi sağlanacak.
4. Geleneksel Siirt Battaniyesi dokumacılığı alanında 25 yeni usta yetiştirilecek.
5. 25 Kadın ve gencin ekonomik hayata katılımı sağlanacak.
6. Yerli ve Yabancı turistler bölgeye geldiklerinde ürünlerin tanıtımı yapılarak ekonomiye ve turizme katma değer sağlanacak
- Projenin İstihdama Katkısı:
25 kişiye istihdam sağlanacaktır.
- PROJE FİKRİNİN KAYNAĞI ve DAYANAKLARI
Projenin İlişkili Olduğu ve/veya Dayandığı Plan, Program, İdare Stratejik Planı, Performans Programı, Proje ve Etütler:
-Projemiz Ekonomik Kalkınma ve Girişimcilik GK Programı kapsamında hazırlanmıştır.
- 11. Kalkınma Planı Hedef ve Politikaları, Nitelikli İnsan, Güçlü Toplum Başlığı
- İlçelerin Sosyo-Ekonomik Gelişmişlik Sıralaması Araştırması-2022
- GAP Bölge Kalkınma Programı 2021-2023 Sosyal Araştırma ve Eylem Planı Uygulamaları Başlığı
- Proje Fikrinin Geliştirilmesinde Uygulanan Yöntem:
(İhtiyaç analizi, sorun analizi, olanak etüdü-fırsat analizi, diğer)
-Eylem Planları
-İhtiyaç ve sorun analizi
Tüm dünyada yaşanan pandemi süreci ekonomik anlamda krizler oluşturmuş ve akabinde insanların istihdama erişimi azalmıştır. İstihdamı geliştirmek adına yapılan tüm çalışmalar değerlidir. Geleneksel bir ürün olan Siirt Battaniyesinin üretimi kullanılan alanların düşük kapasitede olması ve her geçen gün azalması bu sektörü tekrar canlandırma ve sektör üzerinden istihdama erişilebilirlik sağlanması ve ekonomiye katkı sunması beklenmektedir.
- Proje İle İlgili Valilik Görüşü: Valilik uygun görüş bildirmiştir.
- PROJE İLE İLGİLİ AYRINTILI BİLGİLER
- Proje Kapsamında Yapılacak İşler (Fiziki büyüklükler, projenin karakteristik bilgisi vb.):
Yeni atölye kurulacak, eski atölyeler güçlendirilecek, üretim yapılacak, marka oluşturulacak, koleksiyon hazırlanacak.
Çıktı Göstergeleri
Atölye sayısı: 1
Marka sayısı: 1
Koleksiyon sayısı: 1
İstihdam sağlanan kişi sayısı: 25
- Projenin Bileşenleri (Proje Kapsamında Gerçekleştirilecek Faaliyetler ve Proje Uygulanırken Kullanılacak Yöntem/Yöntemler):
Proje Kapsamında kurulacak atölye için 10 adet örme tezgahı ve ekipmanları satın alınacak, üretim için gerekli olan hammadde temin edilecek, Tiftik hammaddesini ipliğe çevirecek yün eğirme makinesi alınacak.
- Girdi İhtiyacı (insan gücü, organizasyon, teknik yardım vb.):
Proje kapsamında Eğitim alacak gençler eğitim sonrası istihdama erişim sağlayacak duruma sahip olacak. Usta öğretici battaniye dokuması ile ilgili tüm bilgileri aktaracaktır.
- Yatırım Sonrası Gelir ve Giderler: Yatırım sonrası gelirler giderler çıkarıldıktan sonra yeni işletmelere sermaye katkısı sunacaktır.
- Projenin Uygulama Planı: Proje atölyenin oluşturulması ile başlayıp ,hammadde temini ve eğitimlerle devam edecek yapılan uygulamalar ve elde edilen ürünler sergilenecek, ardından medya tanıtım faaliyetleri başlayacaktır.
Projenin Yapılabilirliği ve Sürdürülebilirliği: Projenin sürdürülebilirliği Kurumlar ve işletmeler tarafından sağlanacak gelir getirici faaliyetlerle sağlanacaktır.