PROJENİN GEREKÇESİ, AMACI VE HEDEFLERİ
Projenin Gerekçesi (neden ihtiyaç duyulduğu):
Günümüzde internet ve sosyal medya kullanımı vb. etkenlerden dolayı gençlerin, çocukların kitap okuma alışkanlıkları hızla değişmektedir. Kütüphaneler, yararlanıcıların, gençlerin, çocukların, rağbet gösterdiği değişimleri öngörüp, yaşanan değişime göre kendilerini konumlandırabilirlerse, içinde yer aldıkları toplumun lokomotif kurumları haline gelecektir. Bu bağlamda başta ilgili kamu kurumların yöneticileri değişen teknolojiye ve yeniliklere ayak uydurabilmeleri hatta daha da ötesinde; sahip oldukları yenilikçilik enerjilerini açığa çıkartarak yenilik üretmeleri büyük önem taşımaktadır. . Bu kapsamda, gelişen teknolojilerden gerektiği şekilde ve amaca uygun olarak yararlanabilmek, bireylerin, özelliklede gençlerin, çocukların, öğrencilerin okuma ve kütüphane kullanma alışkanlıklarını geliştirilmesi kütüphaneleri etkili kullanılması yenilikçi bakış açısıyla mümkündür. Bu düşünceler doğrultusunda Siirt Valiliği klasik anlayışla hazırlanmış, ilgi merak uyandırmayan kütüphane anlayışından farklı olarak bireylerin okuma yaşlarına uygun, bireylerin kütüphane algılarını değiştirebilecek zenginleştirilmiş, modern kütüphaneye ihtiyaç duyulduğunu tespit etmiştir. Özellikle dezavantajlı bölgede yaşayan gençler ve çocukların modern bilgi çağının gerisinde kalmamaları, bilgiye ulaşmada eşit fırsatların yaratılması adına kütüphanenin kurulmasının öngörmüştür.
Siirt ilimizde ihtiyaç duyduğumuz kütüphane, her yaşa uygun estetik ve pedolojik açıdan duyarlılığı ve yaratıcılığı artırabilecek renk ve materyalleri ile dizayn edilmesi öngörülmektedir.
Projenin Hedef Aldığı Kesim ve Etkileyeceği Diğer Taraflar:
Kullanıcılar(okuyucular, gençler, çocuklar, öğrenci ve öğretmenler.
Projenin Genel Amacı:
Projenin amacı, Siirt il merkezi, dezavantajlı bölgede zenginleştirmiş kütüphane kurularak yaralanıcılara, okuyuculara yönelik gerçekleştirilecek yaratıcı bilgi hizmetlerinin sunulması ile bireylerin yaşam kalitesinin iyileştirilmesi, özellikle çocuk ve geçlere okuma akışkanlığının kazandırılması. Din, dil, irk, milliyet, eğitim, kültür, sosyo-ekonomik düzey ve politik görüş farkı gözetmeden farklı disiplinlerde (tarih, siyaset bilimi, felsefe, edebiyat vd.) ve farklı ilgi alanlarına sahip kullanıcıların (okuyucuların) beklentilerine karşılık verecek kitapların ve çeşitli iletişim yoluyla kültür ürünlerini ve bilgiyi toplumun hizmetine sunulması; özelikle gençlerin boş zamanlarını değerlendirme imkânı verilmesi, toplumla bütünleşip, sağlıklı bir kamuoyuna ulaşmasını sağlanması.
Sosyal, eğitsel, ekonomik, kültürel, teknik kalkınmanın gerçekleşmesinin sağlanması, birey ve toplumsal grupların kültürel gelişimleri için temel ortamın sağlanması. Gençlilerimizin, evrensel ve insani değerlere sahip, milli ve manevi değerlere bağlı, çevreye saygılı, etkin, girişimci, bilgi ve özgüven sahibi, toplumsal aidiyet duygusu yüksek, toplumsal hayata aktif olarak katılan ve ulusal/uluslararası alanda akranları ile rekabet edebilecek seviyede bireyler olarak kendi potansiyellerini tarn anlamıyla gerçekleştirebilecekleri imkân ve zeminin Oluşturulması. Özelikle sosyal ve ekonomik yönden imkânı kısıtlı dezavantajlı gençlerin ve çocukların kişisel gelişimlerine destek olmak için, sağlıklı nezih bir ortamda kendilerini geliştirebilecekleri hizmetlerin sunulması.
Projenin Hedefleri:
-Yaş aralığına göre ayarlanmış kültür kitapları, internet bağlantısına sahip bilgisayarlar, satranç masaları, zekâ oyunları, yapbozlar, okuma ve çalışma masaları, konforlu ve rahat koltuklar, armutlar ve filmlerin yer aldığı zenginleştirilmiş kütüphanenin oluşturulması.
Dezavantajlı bölgede kurulması planlanan zenginleştirilmiş kütüphanenin modern, estetik ve ergonomik tasarımıyla çocuklar, gençler, öğrencilerin, bilgiyi sevme ve öğrenme etkinliklerine imkân veren sosyal etkinlik alanı olarak hazırlanması.
-Yararlanıcıların bilgi edinme, anlama, hayal kurma ve eğlenme amacıyla bilgiyi kullanma ve yaratıcılığı sağlama deneyimlerini oluşturacak fırsatlar sunulması,
- Kütüphanede sosyal ve kültürel olayların farkında olmayı ve bunlara önem vermeyi sağlayan faaliyetler düzenlenmesi,
-Ülkemiz için hedeflenen ekonomik kalkınmayla birlikte kültürel kalkınmanın sağlanabilmesi adına beşeri ve entelektüel sermayeye yatırım yapılması,
- Okuma kültürünün yaygınlaştırılması,
Projenin İstihdama Katkısı:
Okuyan ve kütüphane kullanan bireylerin daha nitelikli, duyarlı ve yaratıcı bir kişiliğe sahip olacakları; bu bireylerden oluşan toplumların ise karşılaşacakları sorunlara daha kalıcı çözümler bularak kültürel ve ekonomik gelişmeye daha açık olacakları şüphe götürmez bir gerçektir. Bu perspektiften baktığımızda okuma ve kütüphane kullanma alışkanlıkları, hem bireysel hem de toplumsal ve kültürel kalkınmanın anahtar ögeleri arasında önemli bir yer tutmaktadır. Bu donanımlı ortamdan faydalanan ve kendini ilgili alanlarda geliştiren çocuk ve gençlerin dolaylı olarak istihdama katılımları gerçekleşebilecektir.
- PROJE FİKRİNİN KAYNAĞI ve DAYANAKLARI
Projenin İlişkili Olduğu ve/veya Dayandığı Plan, Program, İdare Stratejik Planı, Performans Programı, Proje ve Etütler:
Proje GAP BKİ’nin GAP Bölgesinde beşeri sermayenin güçlendirilmesi yoluyla, sosyal kalkınmanın gerçekleştirilmesine ve sosyal refahın artırılmasına katkı sağlanması hedefleriyle uyumludur.
11. Kalkınma Planı Hedef ve Politikaları, Nitelikli İnsan, Güçlü Toplum Başlığı
İlçelerin Sosyo Ekonomik Gelişmişlik Sıralaması Araştırması-2022
GAP Bölge Kalkınma Programı 2021-2023 Sosyal Araştırma ve Eylem Planı Uygulamaları Başlığı
GAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı Stratejik Planı
GAP İdaresi Başkanlığı tarafından 2000-2021 yılları arasında uygulanan Gençten Gence Sosyal Gelişim Projesi ve GAP Gençlik ve Kültür Evleri Projesi
GAP İdaresi Başkanlığı tarafından 2003-2020 yılları arasında uygulanan Çocuk Okuma Odaları ve Çocuk Gelişim Merkezleri Projesi
GAP Gençlik Platformu Faaliyetleri
Proje Fikrinin Geliştirilmesinde Uygulanan Yöntem:
(ihtiyaç analizi, sorun analizi, olanak etüdü-fırsat analizi, diğer)
Proje fikri Siirt İl Halk Kütüphanesinin terör olayları nedeniyle yakılması ve tahrip edilmesinden sonra geçici mekânlarda hizmet vermeye başlamış olup fiziki alan yetersizliğinden ortaya çıkmıştır. İlk, Orta ve Yükseköğrenim öğrencilerinin büyük ihtiyacı ve ders çalışma ortamı sağlayan kütüphane büyük bir ihtiyaca cevap verecektir. Yapılması planlanan kütüphane ile öğrenciler erişemedikleri bilgilere erişim sağlayacak ve kapasiteleri artacaktır.
Proje İle İlgili Valilik Görüşü
Proje Siirt İli için olmazsa olmaz bir katkı sağlayacak ve sürekliliği devam ettirilecektir.
- PROJE İLE İLGİLİ AYRINTILI BİLGİLER
Proje Kapsamında Yapılacak İşler (Fiziki büyüklükler, projenin karakteristik bilgisi vb.):
Projenin uygulama alanı,300 m2 toplam alan üzerinde zemin dahil 2 kat katlar 3 derslik 2 idari 3 kız wc,3 erkek wc,1.kat 1 adet konferans salonu 1 idari oda 3 kız wc ve 3 erkek wc’den oluşmaktadır Dumlupınar mah.Şeyh Zeynep cad.No:12 adresinde bulunmaktadır.Proje kapsamında yapılacak tadilatlar sonrası modern bir yapıya kavuşacaktır.
Beklenen Sonuçları/Çıktıları (Genel çıktıların yanısıra proje sonrası elde edilecek fiziki çıktılara da yer verilecektir.):
Proje sonunda 1 adet modern kütüphane yapıldı,Tam donanımlı kütüphaneden İlin tüm öğrencileri faydalandı.
Projenin Bileşenleri (Proje Kapsamında Gerçekleştirilecek Faaliyetler ve Proje Uygulanırken Kullanılacak Yöntem/Yöntemler):
Proje kapsamında mevcut binanın tüm tadilat ve onarım işlemleri inşaat keşif maliyetleri çıkarıldıktan sonra ihale yöntemiyle yüklenici vasıtasıyla yapılacak, donanım malzemeleri piyasa araştırması sonrası yine ihale yoluyla satın alınması yapılacak. İdari birim de görev alacak ve personeller Valilik tarafından belirlenen komisyon vasıtasıyla istihdam edilecektir.
Girdi İhtiyacı: (insan gücü, organizasyon, teknik yardım vb.)
Proje finans desteği sonrası tüm teknik ve idari işlemler Valilik koordinasyonunda İldeki ilgili kamu kurum ve kuruluşları tarafından sağlanacaktır.
Yatırım Sonrası Gelir ve Giderler:
Projenin Uygulama Planı:
İnşaat alanı maliyetlerinin çıkarılması, Satın alınacak donanım malzemelerinin belirlenmesi ve işlerin ihale edilip proje alanının hazır hale getirilmesi.
Projenin Dayandığı Varsayımlar ve Karşılaşabileceği Riskler:
Kurumsal bir risk bulunmamaktadır.
Projenin Yapılabilirliği ve Sürdürülebilirliği:
Projenin yapılabilirliği ve sürdürülebilirliği Valilik himayesinde İldeki ilgili Kamu kurumu vasıtasıyla sağlanacaktır.