Sabah düzenlenen Gastronomi Panelinin ardından öğleden sonra da Kızlar Tepesi Belediye Sosyal Tesislerinde yemek yarışması düzenlendi. Ana yemek ve tatlı kategorilerinde düzenlenen yarışmaya bayanlar yoğun ilgi gösterdi. Jüri üyeleri derecelendirme yapmada oldukça zorlandı. Jürinin değerlendirmesi sonucu ana yemeklerde bumbar yemeği ile Zeliha Oktay birinci, perde pilav yemeği ile Şerife Varol ikinci ve kitel ile Güler Esen üçüncü oldu. Ana yemeklerde ilk ona giren diğer isimler ve yemekleri şöyle; Elif beytekin (Dolma), Fatma Amcalar (Perde Pilav), Fatma Yıldırım (Perde Pilav), Emel Gül (Dolma), Kıymet Buldu (Perde Pilav), Rukiye Aksoy (Kitel), Songül Butur (Bumbar) Tatlılarda aside tatlısı ile Aygül Gültekin birinci, imçerket tatlısı ile Leyla Yeşildağ ikinci ve yine aside tatlısı ile Zeynep Erkoyuncu üçüncü oldu. Bu kategoride ilk ona giren diğer yarışmacılar ve tatlılarıda şöyle; Müzeyyen Üzüm (Varak Keek), Merve Özlük (Varak Keek), Emine Kurt (Varak Keek), Rıdvan Erdoğan (Aside), Mecbure İnci (Varak Keek), Mercan Aslan (Varak Keek), Sevilay Gültekin (Varak Keek)
Dereceye giren yarışmacılara ödülleri amfi tiyatroda düzenlenen törenle vali Osman Hacıbektaşoğlu ve eşi Güney Hacıbektaşoğlu, Rektör Prof.Dr. Nihat Şındak ve Aydın Üniversitesi Gastronomi Bölümü Başkanı Prof. Dr. Kamil Bostan tarafından verildi.
Hemşerimiz sunucu Aynur Ayazın sunduğu buradaki törende ilk konuşmayı Kültür ve Turizm Müdürü İrfan Tekin yaptı. Daha sonra Vali Hacıbektaşoğlu da bir konuşma yaptı ve Siirt’in bu alandaki potansiyeline değindi.
Vali Hacıbektaşoğlu “Cumhurbaşkanlığı ve Sayın Emine Erdoğan Hanımefendi’nin himayelerinde, T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın desteği ile hazırlanan “Asırlık Tariflerle Türk Mutfağı” kitabından hareketle hayata geçirilen “Türk Mutfağı Haftası”, 2022 yılından itibaren ülkemizde ve dış temsilciliklerimiz aracılığıyla tüm dünyada dikkat çekecek düzeydeki etkinliklerle kutlanmaya başlanacaktır.
Bu kapsamda ilimizde de; Valiliğimiz öncülüğünde İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü koordinasyonunda ‘Siirt Gastronomi Kongresi’, “Yöresel Yemek Fotoğraf Sergisi” ve Ödüllü yemek yarışması düzenledik. “Yöresel Yemek Stantlarının Açılışını yaptık. Şimdi de kutlamaların finalindeyiz.
Asırlar boyunca bu topraklarda yaşayan birçok medeniyetin ve uygarlığın izlerini taşıyan Siirt ilimiz, Yöresel Mutfağı’ orijinal, benzersiz, kendine has özelikleri bulunan, zengin ve çok renkli bir mutfaktır. Bu zengin mutfağının bir kültürel miras olarak, geleceğe taşınması ve tanıtılması ve en önemlisi turizme kazandırılmasını hedefliyoruz.
Hepimizin bildiği gibi turizm sektörü süratle gelişmekte, yerli ve yabancı turistlerin beklentileri değişmekte ve çeşitlenmektedir. Günümüzde turistler, artık daha farklı deneyimlemeleri talep eden, seyahatler yönünde daha bilgili, çevreye daha duyarlı, yöresel değerleri ve otantik özelliğini koruyarak sürdürülen, farklı kültürleri tercih etmekteler.
Gastronomik unsurlar, turistik destinasyonlara değer katan önemli unsurlardır. Siirt ilimizde farklı kültür ve medeniyetlerin derin izlerini taşımakla birlikte, eşsiz doğa güzelliklerinin yanısıra ülkemizin önemli mutfak kültürüne sahip bir ilidir. Siirt ilinin Gastronomik değerlerinin, yörenin turistik tanıtımının önemli bir öğesi olarak ele alınması, otantik bir ortamda yöresel sunum şekillerine bağlı olarak, konuklara sunulacak mekânların oluşturulması, ilin sürdürülebilir gelişim stratejileri içinde yerini alması, ilimizin turizm pastasından daha çok yararlanmasına imkan sunacaktır.
Siirtte Türk Mutfağı Haftası" çeşitli etkinliklerle kutlandı Etiketler: | |